אוכלים בלילה? לפרופ’ אולגה רז יש מה לומר לכם

אם גם אתם מצאתכם את עצמכם נלחמים בדחף שמתעורר בשעות הלילה, לגשת למקרר ולחפש את הדבר הבא, הכתבה הזו הוכנה במיוחד עבורכם

ההרגלים החדשים שסיגלנו לעצמנו בשל נגיף הקורונה, גרמו לרובנו גם ללא מעט הרגלים חדשים ואחד מהם הוא ישיבה ממושכת אל מול המסכים השונים הקיימים בבית והרצון לנשנש – כן, כל מה שבא ליד ולמרות שלמדנו לחיות עם הנגיף הזה, רובנו עדיין מסרבים לשחרר מן ההרגלים הללו. אם גם אתם מצאתם את עצמכם נלחמים בדחף שמתעורר בשעות הלילה המאוחרות, לגשת בכל מספר דקות למקרר ולחפש מה הדבר הבא שימתיק לכם את החך – אתם לא לבד. יצאנו לבדוק מהי הסיבה לרצון לנשנש בשעות הלילה וגם האם זה נשלט או מסכן אותנו.

נתחיל מכך שמחקרים שפורסמו ברחבי העולם מצאו שדווקא בשעות שלאחר ארוחת הערב ולפני השינה, קיימת נטייה לאכול מזונות לא בריאים ועתירים בסוכרים ובקלוריות, גם למי שבמהלך היום דואגים ליהנות מתפריט מאוזן. האם זה ניתן לשליטה? התשובה היא כן, אבל זה לא יהיה קל.

“יש סוגים שונים של אכילה לילית וצריך לפרט אותם כדי להבין את ההבדלים בניהם. אכילה לילית יכולה להיות הרגל – לדוגמה, אנשים שמתעוררים בלילה לצורך ביקור בשירותים, גונבים בדרך נשנוש מהמקרר או ממגירת החטאים. יש גם כאלו שהולכים לישון מאוחר ואוכלים דברים טעימים במהלך השעות המאוחרות כדי להפיג את השעמום. מנגד, יש אכילה לילית שהיא מחלה שנקראת ‘נייט איטינג סינדרום’ שדורשת טיפול וקבלת עזרה. אנחנו מדברים על אכילה לילית שנוצרת מהרגל ולכן ניתנת לשינוי, אבל השינוי יגיע כאשר תהיו מוכנים לשנות הרגלים שאתם נהנים מהם – כי לאכול נשנושים זה כיף”. מסבירה לנו פרופ’ אולגה רז, דיאטנית קלינית ומרצה בכירה באוניברסיטת אריאל.

אנשים נוטים לקרוא למזון שהם מכניסים בשעות הלילה אל הגוף שלהם בכינוי “נשנושים”, דבר שמגביר את הבעייתיות, כי כך הם אינם מתייחסים למזון זה כאוכל – ומזון זה עלול להיות מסוכן, משמין ואף לגרום לבעיות בריאותיות כגון השמנת יתר, עלייה בכמות הכולסטרול ועוד. “המילה נשנושים מאוד ערמומית והיא הופכת את המזון הלילי למשהו קטן ושטותי, אבל לטווח הארוך זהו דבר שלילי שיכול להכניס הרבה צרות לחיים שלכם” מוסיפה פרופ’ רז.

אז כיצד ניתן לשלוט באכילת “נשנושי” לילה?

1. יש לחלק את המזון על פני היום בצורה שווה: להשתדל לאכול ארוחת בוקר קטנה, גם אם אתם לא מהאנשים שרעבים בבוקר וזאת במטרה להרגיל את הגוף לשעון פנימי שונה ממה שהיה רגיל עד עכשיו.

2. לא לדלג על ארוחות: להשתדל לאכול ארוחות מסודרות עם אוכל מזין. בגלל שאנו מדברים על נשנושי לילה, רצוי לאכול ארוחת ערב מאוזנת ומשביעה שכוללת פחמימות מורכבות כגון לחם מלא, בטטה, כוסמת או עדשים, במטרה שלגוף תהיה אנרגיה לשעות רבות עד שתחליטו להיכנס למיטה.

3. אפשרו לעצמכם לאכול ארוחה לילית מבוקרת וקלה כגון פרוסת לחם עם טחינה וסילאן, פרי או יוגורט. ארוחה לילית זו תספק לכם את הצורך למתוק וכך יהיה ברור לכם מה תוציאו מהמקרר, תהיה לכם שליטה ולא תלכו לאיבוד ותאכלו כל מה שעולה על רוחכם. 

4. במידה ואתם מתעוררים בלילה לשירותים ויודעים שאתם עוברים במטבח ויש לכם צורך לנשנש משהו קטן, תכינו בקדמת המקרר את הנשנוש אותו הגוף שלכם צריך כגון פרי או ירק חתוכים. כמו כן, הרחיקו מקדמת המקרר דברים עוררי חשק כגון שוקולדים ועוגות וזאת על מנת לעזור לעצמכם לא ליפול ולהצטער על כך בבוקר שאחרי.  

5. השתדלו למלא את המקרר וארון הממתקים במוצרים שאתם רוצים שיכנסו לגוף שלכם ולא בממתקים ומזונות עשירים בסוכר. כיום ישנם חטיפים שהם גם בריאים וגם טעימים, אך עם פחות סוכרים ושומנים שמזיקים לגופנו בשעות הללו והכי חשוב, עם פחות ייסורי מצפון.

הנה טיפ אישי של צחי קומה: עדיף שתרחיקו מהבית חטיפים באופן כללי. אכילה לילית היא לא אכילה שקולה וחכמה ואנחנו פשוט לא חושבים לפני ולכן הנזק המצטבר יתן את אותותיו על המשקל. מה שרחוק מהבית, רחוק מהפה, במיוחד בלילות, אתם תכעסו עליי בלילה אבל תודו לי בבוקר.  

צילומים: Tamas pap, Andriyko Podilnyk

*זוהי כתבת העשרה ועל העושה שימוש בתוכן זה עושה זאת על דעתו בלבד. אין המגזין אחראי לעושה שימוש בתוכן זה ומומלץ להיוועץ עם איש מקצוע באופן פרטני. 

כתבות נוספות שיעניינו אותך

גלילה לראש העמוד

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו ותישארו מעודכנים