סובלים מריח רע מהפה?

אנשים שומרים מכם מרחק ולא רק בשל החשש מנגיף הקורונה? כדאי שתקראו את הכתבה הבאה

מכירים את זה שאתם מדברים עם בן אדם, הוא מעניין, מקסים, נראה מעולה ובגדול הייתם יכולים להמשיך את השיחה איתו עד השעות הקטנות של הלילה – אבל ריח הפה שלו גורם לכם לקחת צעד אחורה? אנחנו כן ובמידה ולא ידעתם, אז נבהיר כי ריח רע מהפה לא בהכרח מצביע על חוסר בהיגיינה ופעמים רבות נובע מבעיות במערכת העיכול, בעיות בהן צריך לטפל.

אנשים רבים סובלים מריח רע מהפה ורבים מהם אינם מודעים לכך. אז מה גורם לתופעה המטרידה ואיך אפשר לטפל בה? יצאנו לבדוק והבאנו לכם את כל המידע כדי לעזור לעצמכם או לקרובים אליכם, להריח טוב, ולא רק מבושם. 

ריח רע מהפה היא תופעה מוכרת שכולנו מתמודדים איתה בכל בוקר, אבל לאחר צחצוח שיניים והכנסה של מזון לגוף, הריח נעלם כלא היה. בשונה מרוב האוכלוסייה, כ- 25% מהציבור סובל מבעיית ריח רע מהפה לאורך כל שעות היום ואלו נחשבים כסובלים מבאשת הפה –  “הליטוזיס”. אנשים אלו יסבלו מריח רע מהפה גם לאחר הניסיון להיפטר ממנו. אפילו שימוש בחוט דנטלי, צחצוח מקיף וגרגור מי פה לא יצליחו להעביר את הריח הרע ויש להתייעץ על כך עם רופא ולקבל טיפול מתאים. 

רוב האוכלוסייה סובלת מריח רע מהפה מהסיבה הפשוטה שבלילה הפה פחות חשוף לחמצן, מה שגורם לקצב הנשימה להיות אחר וכתוצאה מכך נוצר ריח שאליו אנו לא רגילים ומחשיבים כמסריח – אבל מהי הסיבה שיש אנשים שריח הפה הרע נשאר איתם לאורך כל היום?

לריח רע מהפה יכולות להיות סיבות שונות, שמקורן במספר גורמים: 

לשון: המקום הנפוץ ביותר לריח רע מהפה הוא הלשון. הלשון, במיוחד בחלקה האחורי, שלא נוטה להיות מנוקה, צוברת שאריות מזון ובתהליך פירוק המזון, החיידקים משחררים גזים בעלי ריח חריף שגורמים לריח רע מהפה.

שיניים: מקור הריחות הלא נעימים מגיע משאריות מזון הכלואות בין השיניים ומפורקות על ידי החיידקים. כתוצאה מהפירוק משתחרר מימן גופריתי שאחראי לריח הלא נעים. מקרים נוספים של ריחות רעים נגרמים בשל חורים בשיניים ופצעים בחלל הפה.  

חניכיים: דלקות חניכיים שנגרמות בגלל ניקוי לקוי וצחצוח לא מדויק ומקיף, גורמות לריח רע מהפה. 

יובש כרוני בחלל הפה: יובש זה נוצר כתוצאה מבעיות בבלוטות הרוק, כתוצאה מנטילת תרופות מסוימות או כתוצאה ממחלות אחרות. 

אף: באף שלנו ישנה פעילות של חיידקים בסינוסים שעלולה לגרום לריח רע מהפה. סיבה נוספת שעלולה לגרום לריח רע מהפה היא נזלת אחורית שנמצאת בצד הפנימי של האף ומייצרת ריח שמופרש דרך הפה.

הגרון: אחוז קטן מהאנשים שסובלים מריח רע מהפה, סובלים מבעיה בשקדים. לשקדים של אחוז זה, יש מבנה מכתשי בו מצטברת פסולת היוצרת תאי דם לבנים, דבר שמשפיע על ריח הפה.

הקיבה: לעתים רחוקות הקיבה היא מקור לריח רע מהפה. הוושט הוא צינור סגור שאינו מאפשר חזרה של מזון או ריח, אך בעיות כגון החזר תוך וושטי עלולות לגרום לריח רע מהפה. בנוסף, גם חיידק בקיבה בשם “הליקובקטור פילורי” יכול לגרום לריח רע מהפה, כיוון שהוא גורם להיווצרות פסולת וגזים.

עישון: העישון משנה את ריח הפה לרעה באופן ישיר והוא גם מעודד מחלות חניכיים שגורמות גם הן לריח רע מהפה. 

תזונה: תפריט עשיר בחלבונים ומופחת בפחמימות, מאכלים חמוצים, מאכלים עם תבלינים חריפים, ממתקים, שום, בצל, צריכה גבוהה של קפה ואלכוהול – כל אלו עלולים לגרום לכם לריח לא נעים מחלל הפה.  

כיצד נזהה שיש לנו ריח רע מהפה? 

מעטים האנשים שבאמת יעירו לנו על כך. כיום, בעידן הקורונה, מסכה בהחלט יכולה לגרום לנו להריח את ריח הפה של עצמנו. אופציה נוספת היא ללקק את פרק כף היד, לתת לה להתייבש ואז להריח את האזור – במידה והריח רע, ריח הפה שלכם זהה. אופציה לאמיצים שבנינו היא לתת לאדם קרוב לחוות דעה.  

כך תריחו טוב יותר

במידה ואתם סובלים מריח רע מהפה, רצוי לפנות לרופא מקצועי על מנת להתאים את הטיפול לסיבת הבעיה. ניתן לומר כי מרבית הטיפולים מתנקזים למספר מצומצם של שינויים באורח החיים כגון תזונה, היגיינה ותוספי תזונה.

תזונה

הפחתה של מזון מעובד ופחמימות ריקות ומנגד העשרת התפריט היומי בסיבים תזונתיים יכול בהחלט לעזור בטיפול בריח רע מהפה.

היגיינה

– חשוב להקפיד על צחצוח שיניים ייסודי. יש להחליף את מברשת השיניים מדי חודש-חודשיים.  

– יש להשתמש בחוט דנטלי – לא תאמינו כמה חיידקים תוציאו בעזרתו כיוון שלאחר האכילה, שאריות מזון נכלאות בין השיניים וכעבור זמן מה גורמות לחיידקים לפרק את החלבונים שבמזון וכך נוצרת שכבת פלאק שגורמת לבעיות רבות ובעיקר לריח רע מהפה.

– יש לכם בפה כתר או שיניים תותבות? אפשר לנסות ניקוי ושטיפה בסילון או להשרות שיניים תותבות בתמיסה. 

– יש להשתמש בכל צחצוח גם במנקה לשון ייעודי. 

– הקפידו לשתות – זה יפחית את יובש הפה שגורם לריחות לא נעימים. 

– תלעסו מסטיק – מלבד הטעם המרענן, הלעיסה מעודדת יצירת רוק ומפחיתה את ריח הפה.  

– לא להתעצל! יש לשריין טיפול אצל שיננית אחת לחצי שנה על מנת להפחית ריח רע מהפה ולא רק, אלא גם לדאוג לשיניים צחורות, ללא אבנית וגם לזיהוי מקדים של דלקות חניכיים ובעיות דנטליות נוספות, דבר שיגרום לכם בגיל מאוחר יותר להרבה פחות סיבוכים. 

– למעשנים שבנינו – זה בהחלט זמן להפסיק. 

תוספי תזונה

ישנם מספר תוספי תזונה שעשויים לעזור לבעיית ריח רע מהפה, אך המוכר ביותר הוא תוסף תזונה בשם “קיו 10” אשר עוזר לדלקות חניכיים ומריחה מקומית שלו יכולה להועיל להליטוזיס.

פתרונות נוספים שאינם קשורים להמלצה רפואית ויכולים לסייע להפחתת ריח רע מהפה הם שטיפות פה עם חליטות מרווה, ציפורן, שרף מור וקלנדולה. קחו בחשבון שמידה ואכלתם שום או בצל, ריח הפה הלא נעים לא ייעלם רק בעזרת צחצוח שיניים או מי פה, ייקח לזה קצת זמן. 

*אין לראות בכתבה זו המלצה רפואית. 

צילומים: National Cancer Institute, Dmitry Vechorko

כתבות נוספות שיעניינו אותך

גלילה לראש העמוד

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו ותישארו מעודכנים