כיצד משקמים את הגוף לאחר שחולים בקורונה?

לרוב, אחרי כל מחלה ישנה תחושה של חולשה כללית בה הגוף עייף ומאותת לנו להמשיך לנוח - אז מה עושים? דבי מזיג, נטורופתית שחלתה בקורונה, עם העצות שעזרו לה להתמודד עם היום שאחרי

אני מקבלת הודעות שקוראות לעזרה – “דבי, איך משקמים את הגוף לאחר שחולים בקורונה?” וכמי שחלתה, אני ממש שותפה לתחושות שלכן. לרוב’ אחרי כל מחלה ישנה תחושה של חולשה כללית בה הגוף עייף ומאותת לנו להמשיך לנוח.

אז מה עושים?

אחרי שדיברנו לא מעט על מה עושים בזמן המחלה, הגיע הזמן שנדבר על מה עושים לאחר שמבריאים. אחרי שהתסמינים המובהקים למחלה עברו, לעיתים נשארים איתנו תסמינים כמו עייפות, תשישות, כאבי ראש, חוסר תיאבון וחולשה כללית וזה לגמרי טבעי מהסיבה הפשוטה שהגוף נלחם בפתוגניים חיצוניים. אז נכון שהחום ירד ושאר התסמינים נעלמו, אבל אין ספק שהמערכת מותשת ותוסיפו לכל זה את העובדה שלא עשיתם שום פעילות במשך כמה ימים שלמים ולכן זה הגיוני שתרגישו תחושת ניוון כללית.

ראשית, חשוב לא לחזור במהרה לשגרה שליוותה אותנו בטרם חלינו. עשו זאת בהדרגה ובקצב שלכם. זה העיקרון החשוב ביותר כדי לא להיכנס לתחושות לא טובות, בעיקר מבחינה רגשית. זה בסדר לא לחזור מיד לספורט ואפילו מומלץ וזה גם ממש מעולה שתאפשרו לעצמכם זמן מנוחה. רבים מתגעגעים למכון הכושר ופוקדים אותו יממה לאחר שיצאו שליליים בבדיקת האנטיגן, אבל זו טעות. רצוי לא להיכנס מיד חזרה לשגרה שוטפת בעבודה ובבית. קחו לעצמכם עוד יומיים-שלושה של מנוחה טובה, עם גיחות לשמש ולאוויר הפתוח.

ומה בנוגע לתיאבון? 

זה ממש משתנה. יש כאלה שחשים בחוסר תיאבון מוחלט בזמן המחלה ויש כאלה שהתיאבון לא נפגע כלל וכאן נכנסת ההקשבה לגוף שלנו. במידה ותחושת התיאבון לא נעלמת, נדאג באופן מודע להזין את הגוף באוכל מזין. מומלץ לאכול בעיקר פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות. בזמן מחלה אני ממליצה לא להעמיס על מערכת העיכול יתר על המידה ורצוי לאכול מאכלים קלים יותר עם הרבה נוזלים – לא סתם המרק הפך למזון הכי מנחם ומזין בזמן חולי. רבים מאלו שלא מאבדים תיאבון במהלך חולי, נוטים שלא לחשוב על תזונה נכונה בזמן חולי וכאן הטעות. מאכלים מעובדים המכילים סוכר, מחלישים באופן משמעותי את מערכת החיסון שלנו.  

אם אין לכם תיאבון , זה ממש נורמלי. הקשיבו לגוף והקפידו על נוזלים! בעיקר הנוזל של המרק שהוא מאוד חיוני ועשיר בנוטריינטים ותזכרו שלשתות תה זה לא כמו לשתות כוס מים – התה משתן ולכן המדידה שלו בתצרוכת היומית של הנוזלים, שונה. אל תדאגו, התיאבון חוזר בהדרגה וכשזה קורה, אסור להעמיס על מערכת העיכול. זו גם הזדמנות נהדרת להחזיר את הגוף לאיזון תזונתי באופן הדרגתי: לדוגמא, אם לא שתינו קפה במשך כל ימי החולי, ננצל את ההזדמנות לחזור בהדרגה ולהפחית את כמויות הקפאין. כך גם לגבי סוכר ומזונות מעובדים. 

עכשיו הגיע הזמן שנדבר על חיזוק מערכת החיסון לאחר המחלה:

שימו דגש על מזונות שמחזקים את מערכת החיסון שלנו כמו פירות וירקות, בעיקר חיים. 

– שילוב של שורש כורכום וג׳ינג׳ר עושה פלאים! נשלב את השורש דרך בישול, חליטות ומיצים. 

– אומגה 3! שלבו אגוזי מלך, זרעי צ׳יה, פשתן ודגי ים צפוניים. לגבי זרעי פשתן – נקנה אותם שלמים ונשמור בקירור וכשנרצה לאכול מהם, נטחן במטחנת תבלינים או נשלב בשייק.

– צמחים לשילוב בחליטות: התחילו לשלב באופן קבוע טיליה, קינמון, סמבוק שחור, אסטרגלוס, מליסה ואכיניציאה.

– שמנים אתריים טהורים: אפשר להשתמש במבער / דיפיוזר ולשלב את השמנים הבאים: לבנדר, עץ התה, רווינטסרה, אקליפטוס רדיאטה וברגמוט (15 טיפות סך הכל). שילוב של שמנים אלו יטהר את האוויר, יקל על הנשימה ויתמוך במערכת החיסון שלכם.

ומה לגבי תוספי תזונה?

ההמלצה שלי היא לקחת תוסף ויטמין C וויטמין D ובמקרים של חולשה קיצונית להוסיף גם קומפלקס ויטמיני B – רק זכרו שזה כתוספת לתזונה מטיבה ולא במקום.

*הכתבה היא בגדר המלצה בלבד ואינה באה להחליף טיפול או המלצות רפואיות. לפני השימוש בצמחים ובתוספי תזונה יש להתייעץ עם איש מקצוע להתאמה.    

צילומים: דיאנה פולקהינה, אלכסנדרה גורן, קינגה סישוויץ. אנספלש. 

הכותבת: דבי מזיג. צילום: טלרן בן אבי

כתבות נוספות שיעניינו אותך

גלילה לראש העמוד

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו ותישארו מעודכנים